Naar inhoud springen

Harpers Ferry (West Virginia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harpers Ferry
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van Verenigde Staten
Harpers Ferry (West Virginia)
Harpers Ferry
Locatie van Harpers Ferry in West Virginia
Locatie van West Virginia in de VS
Situering
County Jefferson County
Type plaats Town
Staat West Virginia
Coördinaten 39° 20′ NB, 77° 45′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1,62 km²
- land 1,39 km²
- water 0,23 km²
Inwoners
(2006)
318
(229 inw./km²)
Hoogte 149 m
Overig
ZIP-code(s) 25425
FIPS-code 35284
Website www.harpersferrywv.us
Foto's
Harpers Ferry, West Virginia, in 1865
Harpers Ferry, West Virginia, in 1865
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Harpers Ferry is een town in Jefferson County, West Virginia, op het punt waar de drie staten Maryland, Virginia en West Virginia aan elkaar grenzen. De plaats ligt aan de oevers van de rivieren Shenandoah en Potomac. De stad wordt omringd door bergen en ligt op de bodem van een ravijn dat door beide rivieren is gecreëerd, een noordelijke uitloper van de Shenandoah-vallei. In de Amerikaanse Burgeroorlog lag Harpers Ferry op een strategische locatie aan een spoorlijn op de grens tussen Noord en Zuid en vervulde het diverse malen een rol als sleutelplaats in deze oorlog.

Harpers Ferry; op de achtergrond de Shenandoah, op de voorgrond de Potomac

In 1761 richtte Robert Harper een veerdienst over de Potomac op ten behoeve van kolonisten die naar de Shenandoah Vallei en verder naar het westen trokken. In 1763 werd de stad Shenandoah Falls at Mr. Harper's Ferry gesticht door de Virginia General Assembly.

In 1799 werd de United States Armory and Arsenal gevestigd in Harpers Ferry, een instelling waarvan er in de hele Verenigde Staten slechts twee waren. Hiervan was Harpers Ferry degene waar de meeste wapens voor het United States Army werden gemaakt. Met de vestiging van het arsenaal veranderde de stad tot een centrum van industrie.

In 1833 bereikte het Chesapeake and Ohio Canal de stad, een jaar later de eerste spoorlijn, de Baltimore and Ohio Railroad.

John Brown's Raid

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 oktober 1859 leidde de radicale abolitionist John Brown een aanval op het arsenaal: hij hoopte wapens buit te maken om daarmee slaven in het zuiden te bewapenen en zo een opstand te ontketenen. Mariniers onder het commando van kolonel Robert E. Lee hielpen de lokale militie om Brown en zijn mannen te overmeesteren. Brown werd door de staat Virginia berecht voor hoogverraad, ter dood veroordeeld en opgehangen in het nabijgelegen Charles Town.

De Amerikaanse Burgeroorlog was een ramp voor Harpers Ferry: de stad wisselde acht keer van eigenaar. In 1861 werden de wapens en machines van het arsenaal weggevoerd naar het Zuiden, ten behoeve van de bewapeningsinspanningen onder leiding van Josiah Gorgas.

In september 1862 veroverde Thomas "Stonewall" Jackson de stad, in voorbereiding op de invasie van Maryland, die zou leiden tot de Slag bij Antietam. Bij de inname van de stad gaven ruim 12.000 Noordelijke soldaten zich over.

Na het einde van de burgeroorlog werd Harpers Ferry met de rest van Jefferson County en Berkeley County (onder protest) afgesplitst van Virginia en bij West Virginia gevoegd.

Bij de volkstelling in 2000 werd het aantal inwoners vastgesteld op 307.[1] In 2006 is het aantal inwoners door het United States Census Bureau geschat op 318,[2] een stijging van 11 (3,6%).

Volgens het United States Census Bureau beslaat de plaats een oppervlakte van 1,6 km², waarvan 1,4 km² land en 0,2 km² water. Harpers Ferry ligt op ongeveer 149 m[3] boven zeeniveau.

Plaatsen in de nabije omgeving

[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande figuur toont nabijgelegen plaatsen in een straal van 12 km rond Harpers Ferry.

Harpers FerryHarpers Ferry
Plaats met 4894 inwoners (2000)Brunswick (10 km)
Plaats met 273 inwoners (2000)Rosemont (11 km)
Plaats met 853 inwoners (2000)Lovettsville (11 km)
Plaats met 1045 inwoners (2000)Bolivar (1 km)
Plaats met 2907 inwoners (2000)Charles Town (11 km)
Zie de categorie Harpers Ferry, West Virginia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.